Xelera oseriösa, spamsida hos sina kunder

Uppdatering 2010-01-28: Xelera har tagit bort sidan med Externa länkar, och hänvisar den sidan till startsidan. Det har kommit till vår kännedom att Xelera Communication lämnar efter sig sidor i företags hemsidor som de har utvecklat och realiserat. Efter en granskning av inlänkar till en handfull företag hittar vi en lång lista på företag som blir utnyttjade för egen vinning.

Vad säger Xelera på sin sajt

På Xeleras sajt kan man ingående läsa hur företaget bedriver sin SEO-verksamhet och vilka riktlinjer för etisk sökmotoroptimering som är gällande. Materialet är mycket seriöst och för en besökare förmedlas en bild av att Xelera tar avstånd från oseriösa metoder i sitt arbetssätt. Exempelvis beskriver man att, citat:

Vår sökmotoroptimering (SEO) följer de etiska krav som kan ställas på en sökoptimering och du riskerar inte att din webbplats blir svartlistad, varnad eller utkastad från sökmotorerna. Självklart följer vi även Googles riktlinjer när vi arbetar med sökmotoroptimering.

Slut citat.

Vidare beskriver Xelera att en av de viktigaste faktorerna för en framgångsrik sökoptimering är ett seriöst och omfattande nätverk med inlänkar. Utan bra inlänkar kommer inte webbplatsen att indexeras högt i sökmotorernas träfflistor. Xelera är mycket tydlig i vad man som köpare av optimering absolut bör undvika, citat:

När det handlar om sökoptimering är vissa metoder svartlistade hos sökmotorerna. Sådana metoder går under beteckningen Black Hat och ska absolut undvikas. I värsta fall blir din webbplats utesluten och borttagen från sökmotorernas träfflistor. Ta inte risken – använd endast seriös sökoptimering eller anlita en seriös aktör som kan sökoptimering.

Slut citat.

Undvik inlänkar från och till spam-sidor eller dåliga webbplatser (bad neighborhoods).

Xelera utnyttjar sina kunder

När man fördjupar sig i Xeleras kunders sajter hittar man en ”spamsida” dvs. en sida som innehåller stort antal länkar som inte är relevanta. Det är en mer eller mindre ”en undangömd sida” i sajten som går att följa via ett par interna länkar. Allt som oftast heter sidan ”Externa länkar”, där det länkas till Xeleras andra kunder.

Jag vet att kunderna inte har kännedom om att den så kallade sidan vid namnet ”Externa länkar” existerar. Xelera har med andra ord lagt upp redaktionellt material som kunden inte har godkänt.

Det är ingen hemlighet som avslöjas på något sätt, länkar går att hitta med via verktyg som Yahoo linksearch, Majestic Seo och Seomoz;s verktyg SiteExplorer. Här  är en guide i hur man hittar länkar till sin sajt.

Exempel på en kund, Energiekonomerna

Det är en lång väg att vandra för att komma till ”spamsidan”. Men vi tar det i ordning.

1.

Till att börja med ska du hitta länken på startsidan med texten ”Om Webplatsen”. Den hittade du längst ner i sidfoten.  Ligger strax under ordet ”Copyright”, enligt bilden nedan.

 

När du har klickat på den så kommer du [HIT], en sida som berättar om webbplatsen. I sak tycker jag att hela den sidan är onödig, framför allt det sista stycket text (Se bild nedan) där Xelera länkar till sig själv på en mängd olika sökord. Dessa sökord är ”ankarlänkar” som har betydelse för hur man syns i sökmotorn Google. Länkarna gynnar nämligen Xelera, men missgynnar den som har länkarna på sin sajt. De ”snyltar” helt enkelt på sina kunders sajter.

 

Spamsida hos kundernas sajter

2.

Nästa punkt vi kommer till är ännu värre då vi antyder att Xelera spammar och utnyttjar sina kunder på ett mycket felaktigt sätt. I bilden ovan i den sista meningen står det ”Här finner du länkar till några av dessa”. Går man vidare och klickar på länken vid namnet ”här” kommer man till ”Externa länksidan”. [LÄNK TILL SPAMSIDAN]

Det här är inget annat än riktigt dåligt. Det länkas till ”hushållsnära tjänster i Stockholm” och till företag som tillhandahåller pelletskamin som Ni ser i bilden. Det här är ett fruktansvärt intrång i en annans hemsida.


 

Vem tjänar på det här, vem förlorar

Xelera är den som tjänar mest genom att förse sina kunder med länkar på det här sättet. De kommer nämligen undan med att driva ett nätverk av sajter, och arbeta fram idéer för sina kunder som attraherar länkar. För Xelera är det här väldigt kostnadseffektivt.

Förlorarna rent tekniskt sätt är dels de som har ”Externa länksidan” på sin sajt. Nu straffas man inte så hårt så att det är märkbart, men man ska enligt Google länka till det som är relevant. Att länka hej vilt utan eftertanke straffas när det görs i större skala.

De som får länkar till sin sajt från dessa spamsidor är också förlorare, dels för att de betalar för något som är väldigt skört och rent ut sagt ”riktig dålig sökmotoroptimering”. Vissa av företagen har inte fått bättre placering därför att länkarna kommer inte från tillräckligt bra sajter, dessutom från helt fel typer av sajter och mycket mer.

De som har fått bra placering pga. av inklänkningar från dessa sidor som ligger hos ovetande företagare. Kan förvänta sig att sjunka i resultatlistan nu när Xelera har blivit påkommen och företagen börjar agera mot dessa ”Externa länk sidor.

Ett axplock av drabbade kunder.

Här är ett axplock av de sajter som har köpt en sajt av Xelera, innehållande en sida med länkar av samma karaktär som Energiekonomerna.

Så här är det tyvärr i SEO-Branschen, det finns många lycksökare och en handfull seriösa företag. Köper man något utan kravställning och eller utan kunskaper på djuplodande nivå blir man överkörd på det här viset.

Är du kund hos Xelera och undrar hur du ska vidta åtgärder så får du gärna kontakta oss för feedback. Har du andra exempel att delge i hur Xelera har gjort som motsäger Googles riktlinjer får du gärna delge dina åsikter via kommentar nedan.


Comments

 1. Victor says

  Tråkigt för Xelera att det inte har skrivrättigheter på vissa utav sina kunders webbplatser… http://www.qim.se/index.php?page=ex_lankar

  [Svara]

  Nicklas Larenholtz Reply:

  Jag hittade de med hos ett par stycken. Dessutom har vissa drabbade företag svårt att hitta sidan i adminpanelen. Det som slog mig är att det är nästan alltid samma företag som får länkar från de drabbade företagen.

  [Svara]

 2. Henrik says

  Det är väl inte direkt någon nyhet. JAg tog upp detta för ca 2 år sedan på WN och redan då var det gammalt

  http://www.wn.se/showthread.php?t=34691

  [Svara]

  Nicklas Larenholtz Reply:

  Jo, jag såg det här för två år sedan också. Men då jobbade jag på ett företag som var konkurrent till Xelera och kunde därmed inte hoppa på dem som jag kan nu. Det är väl på tiden nu då att man sätter stopp för dem och gör fler uppköpare medvetna på de små detaljerna. Inom några dagar kommer minst en av artiklaran på SEO-Branschen synas på Xeleras varumärke vilket gör att man hittar till den här informationen på ett enkelt sätt.

  [Svara]

 3. says

  Sedan drygt ett år tillbaka togs ett policybeslut i bolaget att inte längre erbjuda våra kunder den här typen av tjänster och en avveckling av kundbasen har skett i takt med att avtalen har löpt ut. I dag är detta en mycket, mycket liten del av vår verksamhet och den handfull kunder som fortfarande är en del av tjänsten kommer, på måndag att meddelas om att vi helt upphör med tjänsten.

  Noteras bör att det inte är något som inte har specificeras i våra avtalsvillkor och att vi alltid, omedelbart har avlägsnat länkarna på kundens uppmaning. Nu kommer vi alltså helt att avveckla länknätverket. I februari lanserar vi även nya http://www.xelera.se där dessa tjänster inte längre marknadsförs på vår hemsida.

  /Kenneth Bäck, VD

  [Svara]

 4. says

  Lite tvärtemot då så vill jag påstå att det inte behöver vara så att Xelera är oseriösa, utan snarare så att de använt förlegade arbetsmetoder lite för länge precis som det idag finns etablerade webbyråer som envisas med att leverera design med tabeller och/eller skapa applikationer med vanlig hederlig ASP (vilket kan hända jag gör i enstaka fall:-).

  Personligen tycker jag såklart det är helt uppåt väggarna att använda kunders webbplatser till att länka till andra kunder och dessutom ta betalt för det. Kollade lite vad de (Xelera) gjort i övrigt inom andra områden än SEO och det är helt klart bättre än genomsnittliga leverantörer. Så låt aktören få en chans att bli bättre och låt sotdöden ta arbetsmetoden istället. De verkar ju redan ha tagit det beslutet och det är ganska svårt att rensa webben från saker man gjort tidigare:-)

  [Svara]

  Nicklas Larenholtz Reply:

  Jag håller inte riktigt med dig på ett par punkter. Xelera har under flera års tid haft möjlighet att upphöra med dessa sidor hos sina kunder. Man får skylla på resursbrist eller vad det nu må vara, men att hålla sin teknik modern är det minsta man kan kräva. Det har för Xelera:s del fungerat att fortsätta trots att det finns andra som har uppdagat länkarna och därmed upphört sitt samarbete med Xelera. Utöver det har till och med en E-Handlare varnat andra i forum om just dessa ”dolda sidor”. Det har dock inte givit tillräckligt gehör förrän ”den är” artikeln publicerades på SEO-Branschen.

  VD. Kenneth Bräck har som du ser kommenterat saken och påpekat att sidorna inte har specificerats i avtalen mot kund som jag påpekade i artikeln. Onekligen så behövs det ”tydligen” en ”aktör” som berättar högt och tydligt så att det hörs och uppmärksammas ordenligt. Annars prioriteras inte ärendet och ”företaget” fortsätter arbeta på som e har gjort i flera år, vilket har varit Xeleras problem.

  [Svara]

  Håkan P Reply:

  @Nicklas Larenholtz, Jag är väldigt dåligt insatt i historien bakom och jag har ingen koll på Xelera så jag säger inte emot dig minsta. Därför jag inte tog ställning riktigt. Helt klart är att de skulle ha agerat redan i samband med att de insett att det var fel istället för att tuta och köra vidare. Det skickar inte så bra signaler.

  [Svara]

  Jimmy Reply:

  @Nicklas Larenholtz,
  Om du läser Kenneth Bäcks kommentar ordentligt ser du att det är en dubbelnegation.
  ”Noteras bör att det inte är något som inte har specificeras i våra avtalsvillkor …”
  Troligen formulerats så för att svara på just påståendet om att det inte hade specificerats. Ta bort båda inte så blir meningen väldigt tydlig.

  [Svara]

  Alexander Reply:

  @Jimmy,

  Oavsett om det specificeras i avtalsvillkoren eller inte är det fortfarande dåligt. Skriver man på sin webbplats att man enbart använder sig utav serisösa metoder och till och med varnar för att användning utav black hat-metoder kan leda till uteslutning ur Googles index är väl det minsta man kan begära att de arbetar så själva? Dubbelmoral om du frågar mig.

  [Svara]

 5. Henrik says

  Varför skulle de så snabbt ge upp sitt sälgargument nr 1. Deras säljare gav exempel på sökord man skulle skriva i google för att se hur bra deras kunder rankade på google

  [Svara]

 6. says

  Vi har sedan lång tid tillbaka upphört med att erbjuda sökmotoroptimering till våra kunder. Kundbasen har avvecklats i takt med att avtalen har löpt ut. Det fåtal kunder som fortfarande har aktiva avtal har meddelats att vi definitivt upphör med tjänsten. I samband med det har vi nu även helt avvecklat länknätverket.

  Håkan P:s kommentar här ovan träffade ganska rätt. En förlegad arbetsmetod som, i vårt fall, tyvärr inte gick i graven samtidigt som beslutet om att upphöra med tjänsten togs. Nu har i alla fall det skett och vi går vidare med att erbjuda våra kunder webbpublicering och e-handel som är vår huvudverksamhet.

  Kenneth Bäck, VD
  kenneth.back@xelera.se

  [Svara]

  Alexander Reply:

  @Kenneth Bäck, Om det nu är så att ni upphört med sökmotoroptimering, hur kommer det sig att ni fortfarande promotar det kanska hårt på såväl startsida som undersida på Xelera.se? Vad jag kan se finns det fortfarande text och information kvar om ”etisk sökmotoroptimering” på er webbplats.

  [Svara]

  Kenneth Bäck Reply:

  @Alexander, I februari lanserar vi nya http://www.xelera.se där dessa tjänster inte längre marknadsförs på vår hemsida. Se även min tidigare kommentar.

  [Svara]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *