Vixdar under granskning

Det har varit en del artiklar om spam här på SEO-Branschen.se och jag tänkte fortsätta med en artikel i ämnet. När jag söker på ordet Sökmotoroptimering så hittar jag ett företag som jag sedan tidigare inte känner igen. Vixdar har gjort sig synliga i den organiska listan, än så länge med en anspråkslös tionde placering men det är tillräckligt för att jag ska lägga märke till den.

Med stor förundran besöker jag deras hemsida och läser lite om företaget. Och det som är mest spännande att forska i är hur de har jobbat på egen hand med externa länkar. Ni som inte vet riktigt vad det är så är det en av de parametrar som Googles teknik bygger på. Läsa innehåll och relevans. Därefter värdera sajter med hjälp av länkar.

Vad gör Vixdar?

När jag tittar lite på vilken typ av sajter som länkar till dem så märkte jag att de i sak inte har någon större homogenitet i sin teknik. Det jag förmodade innan var att de äger ett nätverk av sajter som de kan göra precis vad de vill på. I dessa sajter länkar det bland annat till Vixdar.se på olika sätt.

Jag började en sökning som vanligt på Yahoo för att få ett grepp om vad för typ av sajter och hur det länkas till Vixdar.se. Jag letar inte efter något speciellt utan rent allmänt på alla sajter. Det som däremot är lite alarmerande är när jag ser nyhetssajter eller bloggar då man som oftast ser till att man får en länk i bloggroll eller bland kommentarer som inte är naturliga eller av den typ som är ”på rätt sätt” om man så säger.

Exempel.

Här nedan ser vi en kommentar från sajten thelocal.se där ”någon” har kommenterat artikeln och valt namnet till kommentaren ”Sökmotoroptimering” och länkar till Vixdar.se. Den här typen av länkstrategi går under namnet spam (spam-kommentar).

Som tur är så hittar jag inte just nu något systematiskt användande av så kallade spamkommentarer. Så det är förhoppningsvis en engångsföreteelse. Det jag blev nyfiken på är om Vixdar har liknande metoder för sina kunder, men som tur är så hittar jag inget mer än att deras referenscase får många länkar från olika bloggar i en länklista eller bloggroll som det kallas.

Backlinks Majestic SEO

Grafen nedan visar att takten på länkar och mängden domäner som länkar till vixdar.se och en av deras kunder Ecokid.se får länkar i en naturlig takt. Grafen är varken yxig eller på något sätt alarmerande från mitt perspektiv, utan följer en högst normal linje. Jag är klart övertygad att de har registrerat sig i så många kataloger som de bara kan hitta. Och det fungerar faktiskt, du kan många gånger få en topp tio placering för ett generellt ord som du har på din startsida.

Comments

 1. SEO-säljare says

  Har jobbat på några av de större SEO-företagen sedan några år, och kan bara konstatera att man har olika länkningsstrategier. Det ena lägret kastar paj på det andra läget hur de tycker att man skall göra. Rätt eller fel, tja – så länge man inte kör Black Hat , och denna typ av länk är inte Black Hat. Bättre vore om någon vågade ta upp den heta potatisen som är grunden för allt SEO, hur mycket det söks på ett ord. Ta bara orden sökmotoroptimering, SEO och internetmarknadsföring – där det enligt Googles statistik skall vara en mängd sökningar. I verkligen så står SEO-företagen själva för nästan all sökning genom sina egna automatiserade program som lagrar hur de ligger till. Detta gäller även deras kunders ord, där deras mätverktyg påverkar resultat – speciellt på ord med mindre volymer. Att kunderna klagar då klagar på att SEO inte ger någon verklig effekt är inte konstigt. På volymord så är SEO-företagens mätverktyg försumbart. Är det någon – t ex Nikke – som vågar ta upp denna heta potatis?

  [Svara]

  Nicklas Larenholtz Reply:

  Intressant.

  Jag tycker det är en högst intressant ämne, om det nu stämmer att SEO-Bolag manipulerar hur mycket det söks på vissa ord. Det är högst anmärkningsvärt om SEO-Bolag manipulerar uppgifter på olika sätt om hur mycket det söks på vissa fraser, för att ge en förbättrad bild av läget.

  Det är en ”het potatis” jag vågar ta tag i och prioritera.

  Apropå ”Black hat”, och att använda ett nyckelord man vill synas på för att göra sig synlig i sökmotorer. I och med att du tycker det är helt okey att använda sig utav den metoden förklarar varför det ser ut som det gör. Jag tycker dock att det ser riktigt dåligt ut när man kommentarer en artikel med ett ord som ”Bergvärme” eller ”Sökmotoroptimering” för att ge sig själv en länk. Den typen av länkar går under namnet ”spammetod”.

  Att metoden fungerar är ingen hemlighet, Smotop kör med många sådana länkar och sokmotoroptimering.nu som ett annat exempel.

  [Svara]

 2. SEO-säljare says

  Manipulation är ett för starkt ord, men deras mätverktyg registreras som sökningar på orden ifråga och påverkar statistiken. Detta bör man vara medveten. Det finns flera SEO-företag som mäter ord varje dag. På volymord som ”barnkläder”, ”flygbiljetter” etc blir mätverktygen försumbara, men inte på mer unika ord.

  [Svara]

  Nicklas Larenholtz Reply:

  Det håller jag med om. För mindre ord påverkas antaletet sökningar. Jag är klart övertygad att bolag som Jajja, MediaAnalys mdfl. Säljer väldigt proaktivt på ord som har 50 till 80 sökningar i månaden. Med motiveringen, ”Du måste synas på det här ordet med 80 sökningar i månaden”. Men i själva verket så är sökningarna från system som mäter placering för SEO-bolagens kunder. Inte för att manipulera siffror.

  Men sorterar inte Google bort dessa sökningar?

  [Svara]

 3. says

  Det där är en lurig fråga. Jag körde under sommaren ett script som gjorde sökningar i Google automatiskt vid besök på vissa sidor på sajten, och dessa sorterades definitivt bort.

  Däremot är det tydligt att man, om man kollar Google Trends, väldigt ofta upptäcker att den lilla staden Lindesberg ligger i topp vad gäller sökningar på väldigt många fraser inom väldigt många områden:
  http://www.google.com/trends?q=sex&ctab=0&geo=se&geor=all&date=all&sort=0
  Min tro är att något av SEO-bolagen har en eller ett par statistikservrar stående där…

  [Svara]

 4. Söderkis says

  Det är nog inget av de stora SEO-företagen, då de kör sina system genom mängder av proxies för att inte bli bannade.Därför sorteras de inte heller bort av Google.

  [Svara]

 5. says

  Tjenare,

  Framgick inte så mycket av artikeln vad som gjort att de intagit förstasidesplacering, eller om de använt omfattande spam-metoder..

  Det tog dock inte lång tid att se att delvis automatiserat innehåll på artikelkataloger, forum, bloggar samt digitala pressreleaser var framgångskonceptet. Välbeprövade metoder alltihop, som tydligen är det som fungerar absolut bäst på Google just nu..

  [Svara]

  Nicklas Larenholtz Reply:

  @Magnus Lundin,

  Hej Magnus.

  Nä, jag nämnde inte i artikeln att det är spamlänkar som har varit framgångskonceptet. Som sagt så är det märligt att det fungerar så väl, återstår att se när något händer. Jag vet inte vad du säger om SEOmoz verktyget site explorer. Men det är så märkligt att vixdar.se kommer så högt upp i resultatet med så mycket lägre siffror än konkurrenterna.

  Bättre kvalité på spamllänkarna kanske

  [Svara]

 6. says

  Intressant artikel från inc.com om faran med att köpa länkar: http://www.inc.com/magazine/20100901/how-google-cost-me-$4-million.html Bara en tidsfråga (hoppas jag) innan vi får ett uppmärksammat fall i Sverige av samma sak.

  [Svara]

  Nicklas Larenholtz Reply:

  Det har kommit till min kännedom om företag som har tappat riktigt bra placeringar. Så det händer hela tiden att företag tappar placering. Men uppmärksammas inte allt för många gånger. Inom sinom tid kan jag möjligtvis skriva mer om det.

  I övrigt är det många som köper länkar för bättre ranking. Titta på ”Gambling” som ett exempel.

  Jag vill tillägga att det beror på hur det utförs med köpta länkar. Anlitar man en dålig snickare får man göra om.

  [Svara]

 7. says

  Visst händer det titt som tätt att webbsidor tappar placeringar. Det var uppmärksamheten kring när en SEO ”snickare” låg bakom som jag efterlyste.

  Att köpa länkar för att påverka sin placering strider mot Googles riktlinjer http://www.google.com/support/webmasters/bin/answer.py?answer=66736&hl=sv

  Själv tycker jag det är förkastligt att ett stort antal SEO konsulter agerar i strid med dessa riktlinjer utan att förklara riskerna på ett tydligt sätt för sin uppdragsgivare (som är den som får lida när Google ertappar dem). Att köpa ”länkpaket” eller länkar från av SEO konsulten kontrollerade sidor eller (ännu värre) från av SEO konsulten anställda ”bloggare” är dessutom ofta helt onödiga åtgärder. Särskilt om det är google.se och svenska språket det handlar om!

  Skulle företaget istället koncentrera sig på all den ”lågt hängande frukten” i företagets egna nätverk och se över sina egna rutiner kring ex. PR, sociala medier och samarbetspartners så är det en mycket långsiktigare strategi. Och saknas rutiner och kunskap kring detta på företaget så är det utbildning och vägledning som behövs, inte ett till ”länkpaket”.

  [Svara]

  Nicklas Larenholtz Reply:

  Jag gör inget annat än att håller med dig. Jag sa i en artikel för någon vecka sedan ”Om det tar 3 år att synas på något viktig ord, då får det för min del ta 3 år.” Jag jobbar för min egen del helt utan köpta länkar.

  Att SEO-Bolag och konsulter inte berättar om riskerna är beklagligt. Därför finns jag som är ”En konsult som granskar SEO-konsulter”, och förtydligar det SEO-konsulter ”säger” och ”inte säger”.

  Magnus Bråth sammanfattar på ett bra sätt om risken att jobba med sökmotoroptimering och att låta bli.

  [Svara]

 8. Christoffer says

  Hej Nicklas,

  Läst några av dina artiklar och besökt din hemsida.
  hittade denna texten där

  ”Sökkonsulterna har ingen egen teknik utan arbetar utbildande med workshops, analyser och löpande utvärdering. Vi gör dig kompetent och kunnig inom området Internetmarknadsföring. Våra tjänster innefattar en rad områden. Vi ger konkreta och handfasta tips och råd, inga uppdrag är för små och vi tar bara betalt för vår nedlagda tid. Den första timmen är alltid kostnadsfri. Kontakta oss så berättar vi mer”

  Undrar hur någon som sitter i samma bransch och säljer liknande tjänster med andra ord en konkurrent ska kunna granska SEO branschen på ett objektivt sätt? Sedan namnet på hemsidan SEO branschen ger läsaren intrycket att detta som skrivs har mycket mer trovärdighet än vad det har det är ju egentligen dina egna åsikter vilket inte behöver vara desamma som majoriteten av seo branschen men så får du det att se ut. En titel som Nicklas Larenholtz granskning av seobranschen passar enligt min mening bättre.

  Vidare beskriver du på din hemsida hur seo konsulterna utbildar folk genom workshops och etc. Tycker det är påp detta spåret denna bloggen borde vara att kunna ge tips och lite råd i form av exempel.

  Det hade kunnat se ut såhär att du berättar om hur ett litet företag i USA som hade en glassbar använde twitter och skrev en varm sommardag till sina följare att alla som kom in och sa ” Brr vad det är kallt idag” fick en gratis glass och detta är ett bra exempel på hur man kan använda sociala medier. sådant borde du lyfta fram eftersom de flesta företag inte vet hur de kan använda sociala medier.

  Skapa lite såna inlägg som ger mervärde åt alla, att ha en blogg som kritiserar andra det är väldigt barnsligt det är sånt bloggerskor som tex kissie och company håller på med. De företag i denna bransch som inte är seriösa kommer förr eller senare försvinna eftersom ingen vill stanna kvar som en kund och förknippas med dem i längden.

  Med vänliga hälsningar

  Christoffer

  [Svara]

  Nicklas Larenholtz Reply:

  Hej Christoffer.

  Tack för din feedback och kritik.

  Du har rätt i den bemärkelsen att det jag skriver är mina åsikter. Dock så är de inte köpta på något sätt eller vinklade så att jag endast ger kritik små aktörer eller bara väljer att granska större bolag”. Oberoende för mig är att jag till och med granskar mina egna kunder. I det här fallet MediaAnalys som är en leverantör av SEO och min kund samtidigt. Om jag hade raderat min negativa artikel som syns väl på deras varumärke när du Googlar. Ja då är jag inte oberoende längre och eftersom det är jag som till stor del har optimerat den dit upp. Så kan jag inte se mig som köpt även fast många har trott det under en längre tid.

  Jag skulle vilja höra mer från dig vad du tycker ”oberoende” är fullt ut.

  Jag levererar inte sökmotoroptimering på något sätt. Jag optimerar bara mina egna sajter och det via alla andra sätt förutom att köpa ett länkpaket. Dels har jag inte pengar för det, och så arbetar jag på ett helt annat sätt. SEO-branschen.se är en av mina bloggar där jag nyttjar min yttrandefrihet. Jag är med i debatter och startar debatter.

  Din kritik är befogad när det gäller webbanalys, då det faktiskt är en del av sökmotoroptimering. Men när det är djuplodande analyser finns det betydligt mer kompetenta personer då jag leker i jämförelse med dem. Då infaller det under upphandling där jag förmedlar företag till en aktör för deras behov. Men frågan är om en utbildning i hur man skriver text på sin hemsida vad gäller blogg, nyheter osv är sökmotoroptimering att tala om i det stora hela.

  Att du inte finner värde i dessa artiklar är en sakfråga på individnivå, det är svårt att göra alla glada. Men jag ska absolut skriva mer om sociala medier. Jag har en blogg som heter Sem-larenholtz.se där artiklar om sociala medier passar in bättre. SEO-branschen handlar om aktörerna som verkar i branschen och dess metoder.

  Informationsportalen skapades av den anledning att jag träffar så många som blir så arga och besvikna och ledsna när de själva säger ”Jag har blivit lurad.” Man behöver således få ökad kunskap och förståelse för att kravställning och transparens är två ord som inte finns och existerar. Men via många av artiklarna har många förstått varför kravställning behövs. Telia är ett exempel som har sagt det (här) och (här)

  [Svara]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *