Searchminds drog tillbaka stämningen

Searchminds anmälde mig (Nicklas Larenholtz med firma Sökkonsulterna) till Marknadsdomstolen i samband med att jag publicerat artiklar som granskar Searchminds arbetsmetoder och teknik samt korrespondens mot slutkonsument.


 

Searchminds yrkade att jag, i min marknadsföring, skulle förbjudas påstå att:

 1. Searchminds verksamhet är oseriös;
 2. Searchminds arbetsmetoder är oetiska och moraliskt förkastliga;
 3. Searchminds använder sig av ”spammetoder”;
 4. Searchminds vanvårdar eller smutsar ner varumärken;

Searchminds yrkade även ersättning för sina kostnader i form av en ”konsekvensanalys” med ett belopp om 274 400 kr.

 

Deras yrkande om interimistiskt beslut lämnade MD senare utan bifall. Redan det var ju något av en framgång.
Nikke Lindqvist skrev, citat;

”Som jag ser det är det här en framgång för yttrandefriheten. Marknadsdomstolens yttrande visar att det krävs mer än att ett företag hävdar att en bloggare ägnar sig åt marknadsföring när han skriver om sin bransch.”

Slut citat.

 

Mål C17/11 är nu avskrivet
Efter en tids harvande med jurister och diverse telefonsamtal, kom beskedet att Searchminds drar tillbaka sin stämning. Med beslutet från Marknadsdomstolen i min hand står det i klartext att Searchminds har återkallat käromålet, därutöver medgett att utge Nicklas Larenholtz ekonomiska anspråk om dryga 142 000 kr för sina kostnader i ärendet.

Ingen dom, men
Även om det här inte är någon ”prejudicerande dom” så tillåter jag mig säga att det är en delseger. Är man näringsidkare i samma bransch så ska man inte, enbart av det skälet, berövas sin yttrandefrihet. Ämnet har tillsynes varit intressant för en hel del i branschen men även för vanliga bloggare. Det hela handlar ju om hur långt man kan gå som just ”bloggare”. Vi fick alltså ingen dom, men vi fick i alla fall några exempel på yrkanden som målsäganden inte orkade med att driva.

Men observera att vi inte har något annat än MDs interimistiska beslut att tillgå. Vi vet inget om de enskilda yrkandenas betydelse för MDs bedömning. Men som sagt, ett interimistiskt beslut är ändå en fingervisning. Lägg också på minnet att Searchminds får betala, inte bara sina egna kostnader, utan också mina kostnader för den här bataljen.

Jag tänker dock inte ropa hej förrän jag sett att Searchminds verkligen ersatt mig för mina kostnader. Vi får väl se.

 

Ett stort tack till alla som har varit ett stöd det senaste halvåret.

Comments

 1. says

  Härligt Nicklas!

  En stor seger för bloggfriheten, och en tydlig signal till de aktörer som tror att domstolsvägen är ett enkelt och billigt sätt att tysta debatten.

  [Svara]

  Nicklas Larenholtz Reply:

  Ja, minst sagt en stor seger för bloggfriheten. Mitt tysta halvår ska nu istället ersättas med en hel del hörsammande skrivande. Jag har under detta halvår hunnit tänka igenom såväl situationer som problematik. Jag har mest hovrat över seo-branschen, men inte sagt så mycket. Det har också varit nyttigt.

  [Svara]

 2. says

  Very nice! Hoppas du tar hem allt i slutet också och att pengarna är på bordet!

  [Svara]

  Nicklas Larenholtz Reply:

  Jo tack… De betalade ganska kvickt. Så den biten är överstökad.

  [Svara]

Trackbacks

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *