Renommèsnyltning i SEO-branschen

Varningens ord är på sin plats mot företag som använder sig utav rennomésnyltning, i det här fallet namnet ”Google” på ett eller annat sätt. Det har visat sig att det används i domännamn för sin corporate sajt, eller i kampanjsajter som agerar en förlängd arm utifrån sin kärnverksamhet.

Renommésnyltning är ett känt sätt att nyttja för att rida på någons annans inarbetade produktnamn eller varumärke. Nu har det även uppdagats användas i SEO-branschen. hur länge, vet inte jag men det är relativt nytt och nyttjas av mindre bolag i branschen.

 

Text & Dekor använder sig istället av www.googletrim.se och Brandson AB har utöver sin corporate sajt www.googleannosering.se. Skälet till varför dessa företag nyttjar Google:s varumärke och namn i sina kampanjsajter kan man spekulera vidare i. Den sak som är säker, när jag har haft dialog med framförallt kunder till Text & Dekor att de använder sig utav den begreppsförvirring som råder inom sökmarknadsföring.

 

Renommésnyltning

För att förklara djupare vad det är står det bland annat på Wikipedia:

Renommésnyltning innebär att en näringsidkare i sin marknadsföring otillåtet knyter an till en annan näringsidkares verksamhet, starka kännetecken, varumärken, produkter, namn eller liknande. Detta kan yttra sig i att man helt eller delvis plagierar ett företagslogotyp eller efterliknar annans produkt. Ett villkor är att det som utnyttjats är känt på marknaden, så att det förknippas med den andre näringsidkarens renommé.”

 

Med andra ord så utfärdar vi en varning för renommésnyltare av den här typen. Man kan fråga sig varför Google inte har vidtagit åtgärder, men likt många företag så kan även Google ha resursbrist. Men om de hade tid är jag klart övertygad över att de skulle ta strid på dessa mindre företag.

Tack för tipset, @robsearch och @mrmomeni samt @kaugesaar

Comments

  1. says

    Tråkigt att kunderna inte blir lite fundersamma över att någon använder såpass ”tacky” företagsnamn. Men när Google går på så blir det nog inte någon ”snälla stäng ner” utan mer ”5 minuter på er”.

    [Svara]

  2. says

    Hade jag aldrig vågat. Känns extremt dumt att börja mucka med Google om man nu jobbar med sök… Tror inte det håller så länge till.

    [Svara]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *