När du är din värsta konkurrent i sökresultatet

Konkurrens är ett värdeladdat ord när det handlar om SEO. Ingen annanstans är det så tydligt att det bara finns en vinnare, den som ligger överst i Googles vertikal. Man mäter ofta resultat i hur man avancerar eller inte, men det krävs ibland ganska omfattande åtgärder för att behålla de positioner som redan finns. Det gäller att dels inte förlora dem till andra och dels att anpassa sitt arbete efter förändrade förutsättningar. Googles algoritm är knappast konstant.

Det få pratar om är risken att konkurrera med sig själv, att en sida rankar ut en annan sida som är tänkt att ranka för en given sökfras. Ibland kan detta ställa till rejäla problem. Antag att du rankar bra med en sida med ett sökord men att du gör en annan sida mer relevant för detta sökord. Den första sidan är starkare men mindre relevant. Då finns det en risk att den andra sidan tar över och rankar men med sämre positioner. Detta är inte så ovanligt som man kan tro.

Ett fall som uppmärksammats på soekmotoroptimering.se i ett blogginlägg här, är fallet då BGA Foto rankar med vad som säkert uppfattas som fel landningssida som knappt nämner sökordet sidan rankar för. Att denna sida som är tänkt att ranka för ram, ramar och fotoram istället rankar med tavelram som en helt annan sida är optimerad för väcker lite funderingar.  Som det också konstateras i blogginlägget så finns det en sida med fokus på tavelramar här, som är avsevärt mer relevant och som har innehåll som är till nytta för besökarna.

Lösningen som tas upp är följande.

  1. Var övertydlig med målsidan (den tänkta) och ha sökordet i title, rubrik och innehåll.
  2. Internlänka till den tänkta mål- och landningssidan med sökordet som ankartext.
  3. Gör innehållet bättre på den tänkta mål- och landningssidan jämfört med andra sidor som kan ses som konkurrenter.
  4. Eliminera konkurrensen och ta helt enkelt bort sökordet i titlarna på de sidor som stör.
  5. Bygg externa länkar mot mål- och landningssidan.

Tack och lov finns det bra lösningar till det mesta och det är tacksamt att människor delar dem online. Det är kanske den största tjusningen med Internet, i alla fall en av de bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *