Hitta länkar till sin hemsida

Flertalet av företag som jag har kontakt med frågar sig många gånger vad deras SEO-leverantör gör och om de gör något i över huvud taget. Följande guide visar hur man på ett enkelt sätt kan hitta länkar till sin sajt. Tyvärr så finns det inget verktyg som är perfekt, men man får en indikation.

Yahoo Linksearch

Yahoo är ett av de bästa verktygen för att hitta länkar till sin sajt. Den visar på ett överskådligt sätt, men kom ihåg att den inte på något vis visar alla länkar.

Gå in på http://www.yahoo.se

skriv i sökrutan: link:www.adressenduvillselänkartill.se

När du har klickat på ”Webbsök” så får du upp ett resultat. I skrollmenyn kan du välja vilka länkar du ska sortera bort, med fördel kan du exempelvis ta bort alla interna länkar.


Du kan även välja länkar till startsidan och eller ”djuplänkar” dvs. länkar som går till undersidor.

Majestic SEO

Är ett användarvänligt verktyg där man bland annat kan se inkommande länkar och se grafer på utveckling av inkommande länkar. Du kan dessutom jämföra dig själv mot andra sajter, i olika former bland annat i stapeldiagram eller kumulativ linje. (Länk till Majestic SEO)

Open Site Explorer

Ett tredje verktyg som är minst lika viktig (länk till Open Site Explorer), för mig så är det mer ett komplement till Yahoo. Sökning fungerar mer eller mindre precis som i en vanlig sökmotor. Skriv den adress du vill scanna av och klicka dig fram.

Back link watch

Ger en fingervisning om ankartexter, dvs vilket ord är markerat som länkas till en annan sajt. De flesta är överens om att man ska få länkar på sina nyckelord. Vill du synas på Tvättmaskin, då ska du helt enkelt få länkar från andra sajter som handlar om tvättmaskiner varvid länken måste vara på ordet ”Tvättmaskin”.

Använd Backlinkwatch.com för att se ankarlänkar. Det går även bra att använda Open Site Explorer för att se ankarlänkar.

Har du vidare funderingar över om du får det du betalar för, hör av dig till oss för feedback.