Intervju David Olofsson – Sokmotoroptimering.nu

David OlofssonDavid Olofsson är en driven man som har dykt upp på det prestigefyllda ordet Sökmotoroptimering på kort tid. Men eftersom han inte driver ett bolag som aktivt driver någon försäljning av sökmotoroptimering är det inte så många som vet vem han är.

Sakta men säkert har sokmotoroptimering.nu klättrat upp i sökresultatet. Huruvida det är fula knep eller ej låter jag vara osagt just nu, faktum är att sajten finns på det prestigefyllda ordet sökmotoroptimering. Och för att få reda på lite mer om mannen bakom sajten har jag gjort en intervju med David.

David – Sökmotoroptimering.nu

Dåså, David, för de som inte känner dig, vart kommer du ifrån.
Jag kommer från Umeå men är numera bosatt i Barcelona.

Har du studerat, i så fall vad?
Har en medieingenjörsexamen från Umeå Universitet. Jag halkade in på ett bananskal där och det är jag glad för.

När och hur kom du in i SEO-Branschen?

Under universitetstiden började jag sälja föremål och tjänster i spelet Diablo II på eBay. Suget efter dessa var på den tiden enormt och vi började locka över kunder till en egen sajt gjord i Dreamweaver. Sajten kördes först på en gammal dator i studentrummets garderob. När försäljningen bara fortsatte att öka så integrerade jag betalmetoder fullt ut, skaffade riktig server och bildade ett amerikanskt bolag som examensarbete. Vi gick sedan vidare till att sälja tjänster även i andra spel och började även locka kunder via sökmotoroptimering, främst genom att få tiotusentals sidor indexerade och täcka in mycket ”long tail” strategi i sin sökmotoroptimering. Men sen började kineserna med ohejdad prisdumpning och spam. Då kändes det vettigare att gå vidare och försöka hitta nya nicher.

Sökmotoroptimering

SEO-Branschen som sådan är något speciell bransch i och med den tekniska biten som är krånglig för många. Det som skiljer sig mellan SEO-företag är bland annat teknisk kompetens och hur man arbetar med länkar (länkstrategier). Har du någon favorit inom länkbygge (typ av länkstrategier)?
Jag gillar att bygga små kluster av satelliter av olika slag, till exempel på respektabla bloggplattformar och *”snapbackade domäner” på det sätt jag har gjort till sokmotoroptimering.nu (förklaras här). Jag gillar även pusha.se skarpt.

Du har lyckats nå en 4:e (nu pos 3) placering på det prestigefyllda ordet ”sökmotoroptimering”. Har du ambition av att sälja sökmotoroptimering framgent?

Ja, jag kan tänka mig det, även om det fåtal uppdrag jag har tacklat hittills bara har skett via kontakter. Vad jag inte kommer att göra är att ringa upp och jaga kunder för att snabbt avverka många uppdrag i bulk. Om jag producerar bra resultat till ett fåtal betalstarka kunder så kommer de förhoppningsvis att rekommendera mig till andra liknande kunder.

Om du säljer sökmotoroptimering, samarbetar du med något SEO-företag eller en webbyrå som är officiellt?

Nej, all verksamhet sker via det egna företaget.

Vissa bolag använder sig dels utav fejkade bloggar för att bygga länkar till sina kunder. Däribland använda sig utav kommentarsfunktionen för att bygga länkar. Det här är kritiserat av en handfull i SEO-branschen. Vad är din åsikt?

Jag ser inte detta som något särskilt problematiskt så länge det sker transparent. Däremot är jag tveksam till hur stabila spammiga kommentarer är då de ofta plockas bort. Kvar blir bara länkarna från de svagaste och bortglömda bloggarna. Jag skulle lita mer på företag som har ett starkt eget nätverk att länka från. I slutändan är det en fråga om ifall det ger kunden det den verkligen vill ha eller inte. Så kallad ”etisk seo” är alltför ofta ineffektiv eller hycklande.

Vad är din plan och målsättning med ”sokmotoroptimering.nu”?

Först och främst har jag tänkt skriva klart resterande artiklar och få sajten till att bli en så komplett resurs som möjligt. Den får redan naturliga länkar så förhoppningen är att den snart tar första positionen och sedan bara växer sig starkare och starkare av sig själv. Det kan även komma att publiceras egenproducerade verktyg där.

*Snapbackade domäner
Man tar över en domän som har löpt ut, eller någon har glömt förnya. Den sajten har länkar som ger ett värde när man fyller domänen med nytt innehåll. Vanligt bland sökmotoroptimerare när man bygger nätverk av sajter.

Comments

 1. says

  David har gjort det bra med sin site och det bästa är att han skriver om så mycket han gör så andra kan lära sig. Speciellt hans länkstrategi bild var bra tycker jag.

  [Svara]

 2. says

  Ett ambitiöst jobb och en webb som förtjänar en topplacering på ”sökmotoroptimering”. Bra jobbar helt enkelt. Det kommer säkert dyka upp lite kritik om huruvida det handlar om oetiska metoder eller ej men jobbet är bra gjort och det kan ingen ändra på. Numera ser google .nu som en svensk domän och jag tippar på en förstaplats innan årsskiftet. Nån som vill sätta emot en hundring? :-)

  [Svara]

  Nabil Reply:

  @Håkan Persson, Jag sätter emot! Sidan kommer tveklöst att klättra i sökresultatet, men jag tvekar smått på att den intar första position redan innan årsskiftet :)

  Sökmotorkonsult.se finns ju fortfarande.

  [Svara]

 3. says

  Det är en underbar klättring han har lyckats med och det är väldigt intressant ifall han ska nå toppen innan nyår. Att han kommer före wiki är nog ganska självklart men sökmotorkonsult är nog inte den lättaste att slå, precis som Nabil säger.

  [Svara]

  Nicklas Larenholtz Reply:

  Ja, det är inte det lättaste att slå Sökmotorkonsult.se och sen stanna kvar så pass länge som Magnus Bråth har lyckats med. Att David tar första platsen till nyår, ja då krävs det en länkboost kampanj utan dess like. Jag vågar satsa emot en hundring mot dig Håkan :)

  [Svara]

 4. says

  Jag har inte råd med hur många hundringar som helst! :-)) Det är i alla fall bra gjort, inte minst med konststycket att regga domänen framför andre. När det gäller sokmotorkonsult.se så är den inte helt cementerad på förstaplatsen utan den har allt farit lite jojo den med, dock med ganska korta skutt. Den har legat stadig etta sedan 8 oktober och det är ingen lång tid. Sedan är det ett bolag bakom den, inte enbart Magnus Bråth. Det som gör sokmotoroptimering.nu extra intressant är att innehållet är väldigt relevant för sökmotoroptimering. Många bloggar/webbplatser som ligger eller har legat topp tre har inte alls samma relevans, utan har svävat ut ganska rejält många gånger. Många av tipsen är väldigt givmilda vilket medför att det är tacksamt att fatta tycke för sidan vilket även det faktum att det inte är ett SEO-bolag som ligger bakom sidan ytterligare hjälper till med. Värsta konkurrenten är nog snarare sokmotoroptimering.se, som verkar vara stendöd.

  [Svara]

  Nicklas Larenholtz Reply:

  Nä, (ironi). Jag tycker det var roligt att du vågade sattsa. :)

  Du har rätt, det är ett bolag (Pineberry) bakom sokmotorkonsult.se Men Magnus är ju en del av Pineberry då han är delägare i bolaget. Och utöver det är han den med kompetens på bolaget. Jag vill påpeka att det är väldigt mycket ”Magnus Bråth” i sokomotorkonsult.se:s framgång. Som jag minns det så hade seo.se första platsen riktigt länge, men som sökmotorkonsult.se tog. Därefter har de pendlat men mycket marginellt. Smotop gjorde ett gästspel på första platsen ett tag. Sen oktober är det som du säger.

  David har gjort ett bra jobb, och jag tror att det inte är kortvarigt gästspel.

  [Svara]

 5. says

  Kul med kommentarerna!

  Jag hade först tänkt försöka komma etta innan nyår men måste erkänna att det ser lite halvtungt ut just nu – smotop verkar ha börjat bygga länkar igen och sökmotorkonsult har en kvalitativ och stabil länktillväxt.

  [Svara]

 6. says

  Nämnvärt är att sökmotorkonsult.se nu fått sig ett par sitelinks i sökresultatet. Är därmed villig att satsa så mycket som 500 kronor på att ingen tar sig förbi sidan innan nyår :)

  [Svara]

  Kim Reply:

  @Nabil, Jag skulle hålla i mina pengar om jag var du. Sokmotorkonsult.se har haft sitelinks på det ordet förut utan att lyckas klamrat sig fast vid 1# under en längre tid.

  [Svara]

  Nabil Reply:

  @Kim, Jaha! Det hade jag ingen aning om. Jag fick syn på deras sitelinks först förra veckan.

  Kan bero på att mina sökresultat är fullkomligt förstörda av att jag Googlat så pass mycket på frasen ”sökmotoroptimering” och att det sparas i historiken. Nåväl… :)

  [Svara]

  Nicklas Larenholtz Reply:

  Töm historik i din webbläsare och cach samt cookies. Om du kan byta ip nummer är det även bra för att då ett neutralt resultat.

  [Svara]

  Nicklas Larenholtz Reply:

  Lova är väl ändo starkt ord. Det faller på sin orimlighet att kunna lova någon en placering, eller bibehållen eftersom du inte kan lova att konkurrenten kommer arbeta på samma ord eller fras. Och om möjligt satsa mer pengar än vad du investerar.

  [Svara]

 7. Nicklas Larenholtz says

  David är en bra kille i branschen så tillvida att han står för det han gör. Därutöver hymlar inte med sina arbetsmetoder som för ovisa skulle kunna uppfattas som ”vitare” än vad det i praktiken är.

  [Svara]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *