Hur mår Svensk SEO 2014? (Video)

Personerna som ställer frågan om svenska SEO branschen och ger svaren är välmeriterade SEO-konsulterna Michael Wahlgren från Pineberry och Christian Rudolf från TopDog. Tillsammans för de ett samtal i nedanstående video som ta tempen på sökmotoroptimering i Sverige och vad vi har att förvänta oss.


SEO-intervju-Mikael-Wahlgren-pinberry

Det som händer i SEO-branschen just nu är både ett steg framåt och ett steg tillbaka. I höstas var det tänkt att Pingvinen, Googles på förhand stora uppdatering av sökalgoritmen, helt skulle förändra förutsättningarna för hur SEO-arbetet skulle bedrivas. Det var med förväntan som Michael och Christian såg fram emot uppdateringen, men i slutändan visade sig att uppdateringen i princip inte har haft någon mätbar effekt alls. Dessutom verkar den tidigare uppdateringen, Pandan, ha tagit ett steg tillbaka.

– Den har blivit lite snällare. Eller den träffar i alla fall bättre och mer rätt, säger Michael Wahlgren.

Uppdatering av AdWords

Medan SEO-branschen satt och väntade på en ny djuruppdatering så genomfördes dessutom en uppdatering av policyn i AdWords. Michael Wahlgren berättar om att AdWords och SEO är två mycket bra komplement till varandra, och han rekommenderar användning av båda samtidigt. AdWords har länge använts av både oseriösa och seriösa aktörer och uppdateringen av policyn är ett sätt för Google att försöka få bort de oseriösa AdWords-bolagen från marknaden.

– Själva anledningen till att vi startade Pineberry var att det fanns en brist på transparens i branschen. För oss är den här förändringen väldigt bra, eftersom den premierar bolag som sköter sig, berättar Michael Wahlgren.

Framtiden för SEO

Den svenska SEO:n idag mår bra, och det märkt inte minst på att Michaels företag växer med 20 procent årligen, helt opåverkade av låg- eller högkonjunktur. Dessutom har branschen mognat. Det märks inte minst när det börjar göras affärer mellan bolag. Nu senast gick MediaView och Mediaanalys ihop till ett och samma bolag, Viva Media, och det betyder att de bildade företagen får allt större tjänsteutbud med människor som varit med från början. Kopplingen mellan AdWords och SEO är också tydligt just i denna fusion, då respektive område har representerats av bolagen.

Framtiden ser alltså ljus ut för SEO-branschen. Även om utmaningar förväntas komma, speciellt med Google-uppdateringar, börjar allt fler bli medvetna om vinsten i att investera i sök. Pengar börjar allt mer flyttas från traditionell media till sök, vilket är en förutsättning för att branschen, och aktörerna i den, ska fortsätta växa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *