Henrik Rasmusson och Canal plus

Det här är helt ”off topic” för den här bloggen/sajten, men samtidigt så är det ändock rätt forum. Det handlar nämligen om länkar och det fall där en 31 årig man har blivit dömd för att ha länkat till hockeymatcher som låg under Canal Plus sändning.

Det här är inget annat än så fel det bara kan bli, och jag är samtidigt inte förvånad varför det blir så här. Internet är tekniskt och komplext och för många väldigt nytt där man inte har någon koll på den bakomliggande strukturen.

Henrik Rasmusson, Internet är länkar

Till en början så har man gjort så att flera datorer kan prata med varandra, dvs man ”länkar” ihop datorer med varandra via nätverkssladdar. Inget konstigt med det, och det är inte olagligt (än). När man väl lyckades koppla i hop flertalet datorer som man gjorde för många år sedan föddes tillslut Internet. Det som skapar internet är ett enda stort spindelnät av olika plattformar som ”länkar” till och från varandra, kors och tvärs precis som de själva vill och har valt.

Det som är så anmärkningsvärt i målet där 31 åringen har blivit dömd till dagsböter och skadestånd är att ”han” har länkat till öppet material.

”Matcherna kostade 89 kronor styck för dem med eget konto. Canal Plus- sändningarna var inte skyddade av personlig inloggning, men enligt Hudiksvalls tingsrätt ligger brottet i att mannen gjort länkarna tillgängliga, skriver Dagens Nyheter på nätet.” källa svd.se

Ibland vill man vill delge andra information om vart man hittar det bästa receptet för Boeuf Bourgignon. Eller vill hänvisa andra till Dagens Nyheternas artikel om den 31-åringen som åtalas för att ha länkat till hockeymatch. Observera att jag har gjort samma brott som 31-åringen, eftersom jag länkade till upphovsrättsskyddat material nyss, DN kan härmed anmäla mig nu.

Henrik Rasmusson, Kompetens?

Just nu undrar jag vart kompetensen är hos Henrik Rasmusson som har till uppgift att utreda brott och fatta beslut om åtal ska väckas eller inte samt framträda vid domstol. I sin roll som specialist på fildelningsbrott har Henrik Rasmusson lyckats med att framträda i domstol, men fatta beslut om åtal ska väckas samt utreda brottet är under all kritik. Med tanke på hur Internet fungerar så kan jag bara inte förstå hur man kan bli dömd för att länka till öppet material. Jag har gjort det i flera år.


SEO-Branschen.se som informationsportal handlar i huvudsak om Internet fokuserat på sökmotoroptimering och bolagen som verkar i branschen. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, men vad ska exempelvis Google göra nu som inte gör något annat än länkar?

Comments

  1. says

    ”…har till uppgift att utreda brott…”

    Det verkar som har tar sin uppgift på allvar då, för någon större tid kan han inte ha lagt på utredningen 😉

    [Svara]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *